Bu projem 2015 yılında hayata geçirildi. Yıllarca turistik ve ticari amaçlı ziyaretlerimde hep eziyet çektim.Yurtiçi ve hatta yurtdışı konaklamalarımda otellerin yıldızına bakmaksızın erişilebilir olmadığını gördüm.Bu projeyi oluşturmamdaki en temel neden buydu.
Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mertid arasında imzalanan protokole göre ilimizde bulunan oteller ve turistik işletmeler
belli kriterleri yerine getirerek erişilebilirlik ünvanı almaya hak kazancaklar.
Tatil yapacakları zaman kendilerine uygun otel bulmakta zorlanan engelli bireylerin bu sorunlarına çözüm bulmak amacıyla gerçekleştirdiğim bu projem , gerek Mersin’de yaşayan gerekse tatil veya iş amacıyla kente gelen misafirlerin erişilebilir otellerde ağırlanmasını sağlayacak.
Otellerde rampalar, asansörler, odalar, tuvaletler, balkonlar ve duş kabinleri engelli misafirlerin kullanımına uygun hale getirilerek, evlerinde olduğu gibi rahat bir ortamda konaklamaları için düzenlemeler yapılıyor.
Bu protokolün imzalanmasına müteakip birçok otel ve turistik işletme gerekli düzenlemeleri yaptılar ve engelsiz otel , engelsiz turistik işletme ödüllerini aldılar.
Proje devam etmekte olup kısa sürede tüm otellerin erişilebilirlik ödülünü almalarını diliyorum. Proje o kadar dikkat çekti ki sonrasında ilimiz Birleşmiş Milletler ve Dünya Engelliler Birliği tarafından dünyanın 3. engelli turizm destinasyonu seçildi.
Dünya Engelliler Birliği’nin 6. Olağan Genel Kurulu ve Erişilebilir Turizm Global Kongresi ile Erişilebilir Şehir ve Turizm Merkezi konulu toplantısı 85 ülke 130 temsilcinin katılımıyla Mersin’de yapıldı ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın belirlediği ‘Erişilebilir Kent’ hedefiyle hareket eden Büyükşehir Belediyesi sonunda hakkettiği “Erişilebilir Kent ve Turizm Merkezi” ünvanına sahip oldu. Ülkemizde bu ünvana sahip tek şehir Mersin’dir. Mersinimiz , İtalya ve İspanya’dan sonra dünyada üçüncü, Türkiye’de ise Erişilebilir Kent ve Turizm Merkezi ilan edilen ilk kent olacak.
Elbetta daha alacak yolumuz var ama bu kadar kısa sürede böylesine yol alabilmek insan üstü gayret gerektirir.Bu projemin diğer önemli boyutu ise ilimize katacağı ekonomik değer. İngiliz Üniversitesi Surrey tarafından yürütülen OSSATE ( One-Stop-Shop Accessible Tourism in Europe- Avrupa’da Erişilebilir Turizm) adlı çalışma ise Avrupa’da 46 milyona yakın fiziksel ya da zihinsel sorunu bulunan engellinin yaşadığını ortaya koyuyor. Hareket zorluğu yaşayan hamile kadınlar ve 65 yaş üzeri nüfus göz önüne alındığında bu rakam 130 milyon kişiye ulaşıyor.
Araştırma sonuçlarına göre bu nüfusun yaklaşık yüzde 70’i seyahat ediyor. Bu kişilerin genellikle bir ya da birkaç kişinin refakatiyle seyahat ettikleri düşünüldüğünde Avrupa’da seyahat eden potansiyel rakamın 130 milyon kişi ve bunların yaklaşık turizm harcamasının 80 milyar Avro’dan fazla olduğu söyleniyor.
Düşünsenize Avrupa’da birkaç engelsiz turizm destinasyonundan biri olacağız ve Türkiye’de ilk , tek olacaksınız. Yıllardır turist çekme çabasında olan ilimiz için bundan daha güzel fırsat olamaz kanaatindeyim. Kısa sürede Mersin tüm Dünya turizm acenta literatürüne engelsiz , erişilebilir turizm merkezi olarak adını altın harflerle yazdıracak.